Digitale Fotografie Vakantie

Godox V 860 II test

Stacks Image 3
Godox V 860 II, de basis flitser (geschreven 30 november 2020)
Patrick Mollema
De Godox V860 Ii zou de basis flitser kunnen zijn voor een ieder die draadloos wil gaan flitsen. Tezamen met een een van de drie Godox triggers is deze flitser in mijn ogen de basis van een prachtig en krachtig flits systeem. Godox is een merk wat zich in een aantal jaar tijd tot het meest uitgebreide flits systeem ontwikkeld wat er verkrijgbaar is. Waar ik voorheen Cactus adviseerde zal het voortaan Godox zijn. Omdat cactus ermee gestopt is omdat ze de concurrentie niet aankon.

Dit wordt mijn alternatief voor alles en iedereen. Ik maak er zelf inmiddels ook uitgebreid gebruik van. En ik denk dat ik het een aardige ervaring deskundige ben. Ik ken de meeste flits systemen wel.
Stacks Image 13
Stacks Image 158
De Godox V 860 II is een reportage flitser die ook als draadloze flitser gebruikt kan worden. Voor mij is het precies andersom. Ik gebruik de 860 (Nikon versie) want ze zijn er ook voor Canon, Fuji, Olympus en Panasonic, alleen maar als draadloze flitser. De 860 kan ook als reportage flitser gebruikt worden, dus bovenop de camera, maar dat licht vind ik nooit mooi. Van geen enkele flitser. Dat heeft niets met welk merk dan ook te maken. Een flitser moet bij weg van de camera. Mooi licht neerzetten. En dan is het heel erg handig zeg maar noodzakelijk dat je draadloos kunt flitsen. In het Engels off flash camera.

De flitser heeft kan dus twee op twee manieren gebruikt worden. Ik bespreek alleen het draadloos flitsen. Waarbij ik er wel aan toe kan voegen dat de V 860 II bovenop mijn Nikon camera het perfect doet met haar TTL flitsen en HSS. Daarover later meer. Er is geen enkel verschil met een Nikon SB 910 flitser. Behalve dan de de prijs drie keer lager is. Ook daarop kom ik later nog terug.
Stacks Image 55

Hier zijn de verhoudingen tussen de drie Godox flitsers goed zichtbaar. Dit is de derde flitser van Godox die ik bespreek. Bovenstaande foto geeft ook goed weer hoe veelzijdig het Godox flitssysteem is. Alles kan in de mix gebruikt worden. En dat met een enkele Godox trigger.

Typisch Godox

Godox is nooit duur en altijd krachtig. Dat is een van de typische kenmerken. Hoe betrouwbaar het is kan ik nog niet beantwoorden. Ik werk er zelf pas vier maanden mee, maar wel zeer intensief en enorm gevarieerd. In de auto met zijn allen mee, op de motor en dan iets minder uitgebreid het meeste meenemen. Behalve statieven, dat blijft een lastig dingetje op de motor. Even snel een enkele V 860 Ii in de fototas stoppen tezamen met een Godox trigger om snel even onderweg uit de hand wat draadloos te kunnen flitsen.

Dat is de kracht van het systeem. Een V860 II laat zich het makkelijkst meenemen. Daarvoor heb je altijd wel een plek over in je fototas. Idem dito voor de trigger. Er is dus nooit een excuus om het niet mee te nemen. Zou met de al eerder beschreven AD200 ook kunnen, maar een AD 600 neem je niet zomaar even mee. Voor een ieder wat wils. Maar de V 860 II is de basis van het systeem.

Wat lekker is aan de V 860 II is dat deze kan zoomen van 20 - 200 mm. Je betaald daar slechts 239 euro voor. Een vergelijkbare Nikon SB 5000 of een Canon 600EX II Rt flitser dan kosten 549 euro en kan de helft minder qua flitskracht. Kijk daar zitten de verschillen. Qua kracht en qua prijs. Al hoewel de Canon wel net zo krachtig is als de Godox die ik hier bespreek. Maar toch twee keer zoveel kost. Het zijn bizarre verschillen en ik kan niet verklaren waarom.

De bouwkwaliteit van de Godox V 860 II doet niets onder voor de concurrenten. Nikon kan in drie groepen flitsen, de Canon in vijf en helaas de Godox ook maar met drie groepen. Helaas? Ja voor mij wel omdat ik vaak met vijf groepen werk. Maar voor de meeste van jullie zal dit geen enkel probleem zijn. `

Accu of batterijen versie

Het andere sterke punt van de 860 II is de accu. Deze is meegeleverd en is een groot pluspunt. Niet meer werken met losse oplaadbare batterijen en laders. Die bijna altijd niet goed zijn. Resultaat is niet goed opgeladen batterijen en daar gaat je shoot… De 860 wordt geleverd met een eigen lader en accu. Er is ook neen goedkoper model van de 860 zonder accu en lader, maar ik zou altijd deze kopen. Het scheelt je veel ellende. Het zijn niet de batterijen die het probleem zijn maar vaak de laders.

Een accu voor de 860 Ii is goed voor 360 volle flitsen. Zover kom ik nooit. Ik heb wel eens al 200 flitsen gehaald, dus dat kan ik checken, en had toen nog zat batterijlading over. Leeg gegaan is de accu nog nooit. Voor 59 euro koop je eventueel voor de zekerheid er een extra bij, maar het hoeft zeker niet. Luister alsjeblieft naar mij, koop deze uitvoering en niet die met de losse oplaadbare AA batterijen. Het scheelt je zoveel ellende. En acht oplaadbare batterijen en een goede lader (geen snellader, want daar gaat het vaak fout) kosten je ook meer dan 59 euro.
Stacks Image 118
Hierboven zie je een foto gemaakt met een V860 II. Ja, het was volle bak flitsen. Echt volle kracht. Het licht van rechts is het flitslicht. Net doen alsof er een zonnetje door het bos schijnt. Of zoiets. Richt getal 60, wat de 860 is, komt er goed uit rollen. Het is veel licht voor een dergelijke flitser. En natuurlijk de AD 200 is weer drie keer sterker dan deze maar ook 2x keer duurder. Zou je snel de rekensom maken dan denk nee , huh die AD200 is helemaal niet duur. Nee dat klopt. Maar ga eerst maar eens bij de basis beginnen. Als je nog nieuw bent op het pad van draadloos flitsen. Ga je ooit verder uitbreiden binnen het Godox flits systeem dan wordt de rol van de 860 wellicht in de toekomst anders. Dan worden het meer effectlichtjes. Maar ga er eerst maar eens mee aan de slag om er een als hoofdlicht te gebruiken. Het is meer dan genoeg voor de meeste onderwerpen. De V860 II is een van de meest krachtige "losse flitsers".

Per merk een ander V860 II flitser

Stacks Image 176
Stacks Image 178

Je ziet in het scherm dat er echt aangestuurd word door een Fuji camera en trigger

Dit is toch echt een Nikon uitvoering

Dit is voor mij nog een onduidelijk verhaal. Voor ieder merk is er een ander V860II flitser. Het waarom snap ik niet. De V860 II Nikon versie die ik heb gekocht doet het ook prima met als ik hem aanstuur met de Fuji camera en trigger. En vice versa. Het is mij geheel onduidelijk waarom er aparte V860II uitvoeringen per merk zijn. Behalve dan die van Sony omdat die een andere hotshoe heeft. Ik ga het nog uitzoeken, dat heeft alleen geen prioriteit aan mijn kant. Het is niet erg belangrijk, maar wel erg vreemd. Tot nu toe wat ik gezien en getest heb werkt de Nikon versie van de 860 prima draadloos met een Fuji camera. Theoretisch zou het niet moeten kunnen, maar het doet het wel. Heel vreemd.

Iedereen die voor het eerst komt flitsen bij mij zal ik voortaan deze flitser aanraden. Omdat de Godox 860II erg goed is, niet duur is, het een onderdeel is van het meest complete flits systeem is wat bestaat. En met eigen accu en oplader werkt.

M flitsen, TTL flitsen, HSS to won 1/8000 e sec. het kan allemaal. Is dat bijzonder? Nee. Dat kunnen bijna alle flitsers wel. Maar niet met een richt getal 60. En dan ook nog eens voor relatief weinig geld. Met welke trigger? De X1, de X2 of de X pro? De 1 en de 2 versie zijn hartstikke goed. Ik heb ze niet wel de Pro. Daarmee kun je met 5 groep werken. Met de X1 en 2 kan dat ook. Alleen is het gebruik iets omslachtiger. Die keuze is aan jou. Al hoewel het prijs verschil tussen de X2 en de Pro slechts 10 euro is. Dan zou ik altijd voor de X-Pro gaan.
Plussen:
  • De eigen Godox accu en lader
  • Maximale synchronisatie 1/8000 e sec.
  • Werkt met Nikon, Canon, Sony, Olympus, Panasonic en Fuji
  • Ongeveer 360 maximale flitsen op vol vermogen
  • Werkt met Xpro, X2 en X1 triggers van Godox

Minnen:
  • Kent slechts drie groepen A,B en C

Beoordeling:

Resumé:

De basis flitser voor iedere cursist of een ieder ander die flexibel en krachtig wil kunnen flitsen. Met bijna onbeperkte uitbreid mogelijkheden.
Prijs:
Vermogen:
Kwaliteit licht:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
9.5
9.0
8.5
9.0
Beoordeling: 9.0